Čokoladne kuglice: brze, zdrave, lake, samo 3 sastojka, a preukusne

Ima milion varijanti brzih čokoladnih kuglica. Sve zdrave podrazumevaju urme (eventualno smokve) jer izvor šećera mora da postoji 🙂 Zatim tu su orašasti plodovi ili njihovi puteri, kokos i cimet, nekad i keks, kakao, crna čokolada, kokosovo ulje.

Kako mi volimo što zdravije a i što jednostavnije recepte, odlučili smo se za klot varijatu, i po meni najukusniju. Treba vam oko 15 minuta da ih napravite, od ove količine dobićete 15-20 kuglica koje će nestati brzinom svetlosti, iako su kalorične i zasitne. Mislim da ćete već sledeći put napraviti duplu meru, a i lepe su baš kad odstoje jedan dan u frižideru. Kolač je bez glutena, bez margarina i brašna, bez veštačkih šećera, bez mlečnih proizvoda, te je pogodan za pojedine specijalne režime ishrane. Cena je oko 300,00 dinara (pakovanje urmi košta od 150,00 do 300,00 dinara, lešnik oko 1.100,00 din/kg, kakao zavisi da li je običan ili organski ili sirovi).

Potrebno vam je:

170 gr svežih urmi bez koštica

120 gr pečenih lešnika

40 gr kakao praha

mrvica soli

eventualno koja kafena kašičica vode da podesite gustinu

Sve sastojke (osim vode) stavite u secka i miksajte dok se ne dobije gusta masa koja vam deluje da je pogodna za oblikovanje, ali ne preretka jer će biti lepljiva, bolje da vam ostane poneki veći komad oraha ili urmi nego da previše usitnite. Uzimajte po jednu kafenu kašičicu mase i oblikjte rukama kuglice. Možete ih uvaljati u mleveni lešnik ili kakao, ali ne morate. Prijatno vam bilo 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *