Priprema prvih čvrstih obroka za bebu

U ovom tekstu se nećemo baviti savetima kad da uvedete čvrstu hranu svojoj bebi, jer se preporuke pedijatara razlikuju a ja nisam ni blizu medicinske struke. Ja sam svojoj deci uvela sa otprilike 5,5 meseci, ćerka je prihvatila, sin skoro pa nikako, mislim da mu je bilo prerano.

Takođe ne bih se usudila da se bavim redosledom uvođenja namirnica, jer nisam ni nutricionista. Mogu reći samo da smo mi krenuli sa kupovnom pirinčanom kašom (Milupa, prvo ona što se pravi sa majčinim mlekom, zatim ona što se meša sa vodom), pa onda povrće (krompir, šargarepa i tkivica, batat, cvekla i blitva) i od voća smo prvo jeli jabuku, pa breskvu, krušku i šljivu. Namirnice sam uvodila po 2-3 dana, kad jednu uvedem onda sa njom kombinujem sledeću. Početne količine su bile oko 30 ml po obroku, s tim što je ćerka vrlo brzo povećala na 120 ml, a sin je dugo, možda i 2 meseca, ostao na 20-60 ml po obroku. Posle je jeo baš dosta, ali početak je bio slabašan. Onda sam skapirala da mu se sviđa bundeva, pa sam u svaku kašicu, i slatku i slanu, dodavala bundevu. Počeo je da jede sa više volje i malo veće količine, a ja sam postepeno smanjivala udeo bundeve. Isto je tako posle voleo kiselo mleko, pa kad neće nešto da jede ja sam mešala sa kiselim mlekom. Ćerki sam duže blendala, a sina sam pokušala da navikavam na komadiće od starta ali davio se i imao nagon za povraćanjem. Ja sam svakako pokušavala svake 2-3 nedelje, da bi samo odjednom u recimo 10. mesecu prihvatio da malo i žvaće 🙂

Veći problem mi je bio kako organizovati kuvanje tih kašica pored starijeg deteta, redovnih izlazaka u šetnju i činjenice da mali spava na svaka 2-2,5 sata, dakle ne mogu da stignem sve u jednoj turi. Ok, ne mora se svaki čas napolje, razvučem mu malo period između 2 spavanja, ali opet ako se unervozi neće da zine da jede.

Takođe, nemamo domaće voće i povrće, nemam poverenja u prodavce na pijaci da nisu prskali i koliko su prskali, tako da sam nabavljala organsko, ali sam morala da zamrzavam, jer nisam u prilici da svaki drugi dan idem da kupim 2 organske kruške. Da ne pominjem meso, jedva sam nabavila domaće pile. Naravno, uglavnom sam kuvala sveže, kad god sam bila u mogućnosti, ali jeo je i odmrznute kašice.

Čitala sam malo šta bih od namirnica mogla da zamrznem, da li nešto može unapred da se skuva pa da se iskoristi. Kažu, ne može da se podgreva krompir, pečurke, spanać, repa, blitva, celer, piletina, jaja.

Organske namirnice možete kupiti u većim prodavnicama (Maxi, Idea, Univerexport imaju provereno), uglavnom sa oznakom BIO. Nije to toliko ni skupo, jer bebe jedu male količine. Možete na sajtovima za online prodaju videti koje su cene. Takođe, ima nekoliko sajtova specijalizovanih za dostavu organskog voća i povrća, pa možete i odatle poručiti, staviću linkove na kraju teksta. Tu je i pijaca u 44 bloku na Novom Beogradu. Recimo da je cena oko 350 dinara za kilogram voća ili povrća, nekad budu na akciji pa je cena niža ili kad im je sezona. Što se tiče mesa, piletinu sam nabavila domaću, junetinu sam kupovala onu skuplju Bio Panon ili Black Angus, mislim da je kilogram oko 1.500 dinara do 2.000, ali traje dosta dugo, kako je mali imao blagu anemiju gledala sam da mu uzmem što kvalitetnije meso. Svinjetinu smo imali domaću takođe. Meso isečem na porcije i zamrznem.

Krompir, blitvu, spanać, avokado sam uvek davala sveže.

Sledeće namirnice sam oprala, iseckala na manje komade (kocke, kolutove), zamrzla i koristila po potrebi tako što ih ako imam vremena izvadim da malo popuste i ubacim u šerpicu i skuvam: tikvice, šargarepa, kruška, jabuka, šljiva, piletina (kasnije i ostala mesa), cvekla (prvo PEČENA u rerni; da, pečena cvekla je daleko bolja).

Nešto voća sam skuvala, ispasirala i zamrzla u kesi za led, tako da bih po potrebi izvadila nekoliko kockica, trebalo im je oko sat vremena da se istope, ali nisam ih podgrevala: jabuka, kruška, šljiva, breskve, kajsije. Često sam ih mešala sa žitaricama, a i mali je voleo prohlađenu hranu, a ne toplu (ne HLADNU, ali ne ni mlaku). Kada idemo napolje izvadim te smrznute kockice da se otope i za sat do sat i po vremena imamo spreman obrok, ali to je bilo letnje vreme. Mogla sam i da ih pomešam sa toplom palentom pa brzo imam gotov obrok. Generalno, ovakav način spremanja hrane sam najmanje koristila.

Retko sam ostavljala hranu za kasnije na par sati, a nikad za sutradan u frižider (osim kupovnih kašica, ali to nije isto), niti sam podgrevala bebeću hranu. Umela sam da napravim palentu sa voćem ili povrćem, pa da mu dam u 2 uzastopna obroka. Ako baš nisam u mogućnosti da u roku od sat do dva vremena dam skuvanu kašicu, radije sam birala kupovne kaše i to DM-ove Babylove ili Hipp.

Takođe, kao dobar metod pripreme hrane i čuvanja voća i povrća za zimu (kad je izbor dosta ograničen) je pasterizacija. Ja se nažalost nisam toga setila na vreme 🙂 Veći deo sam zamrzla pa vadila naknadno. Pasterizaciju sada možete raditi i u sudo-mašini, koliko sam razumela samo stavite tegle i upalite neki duži program (bez deterdženta naravno :)) i to je to. Ukoliko vas zanima, možete na internetu naći dosta saveta na tu temu.

Sve ovo je vrlo zbunjujuće prvih par meseci, međutim kako se približava prvi rođendan bićete sve opušteniji po pitanju spremanja kašica, a i dete će polako probati i hranu koju mi odrasli jedemo. Kažu da dete posle prvog rođendana treba već da jede svu hranu kao i njegova porodica, naravno prilagođenu po pitanju masnoća i začina.

Meni su mnogo pomogle sledeće grupe na Facebook-u, mada bih sa sadašnjim iskustvom primat dala Ireninoj grupi i njenim stavovima. Takođe, ona pruža savete za mnoge aspekte roditeljstva. Nekako u ovoj drugoj grupi uvođenje hrane ide sporije i dosta su rigorozniji u pravilima, ali naravno ništa na štetu deteta. Svakako, ako ste zbunjeni, a sve majke su zbunjene bar u nekom trenutku, pomoći će vam dobronamerni saveti i iskustva ovih žena. U obe grupe imate jelovnike, pravilnike, tablice sa namirnicama, koristite pretragu jer ima dosta informacija, a i admini vam stoje na raspolaganju, komunikacija je civilizovana:

Zdrava beba – Irena Marković

Domaće kašice za bebe

Što se tiče dostave organske hrane, možete pogledati sledeće linkove:

https://piazza-organica.com/

http://biopjaca.rs/shop/

http://www.ambrelaorganic.com/

https://organico.rs/kategorija-proizvoda/proizvodi/

Uvođenje čvrste hrane može biti zaista stresno za majku, još ako beba ne prihvata hranu i pljuje, užas. Plus organizacija oko večitog kuvanja tih kašica malo zamara, ali ne brinite, to zaista potraje svega nekoliko meseci, proći će 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *