Metode za efikasno čišćenje kuće

Ako želiš da središ ceo stan ili kuću, znaš i sami da je potrebno bar 8 sati. Stručnjaci za čišćenje (da, i takvi stručnjaci postoje) kažu da je potrebno oko sat vremena po prostoriji. Iz sopstvenog iskustva, složila bih se sa njima.

Kao prva metoda, pominje se sređivanje jedne po jedne prostorije. Nemoj se razleteti po celom stanu, uđi u kuhinju i sredi prvo nju, pa hodnik, pa dnevnu, pa kupatilo itd. Redosled je na tebi 🙂 Ovako čiste i žene koje se time profesionalno bave, sve koje su kod mene dolazile su baš ovako radile.

Kad odabereš prostoriju koju sređuješ, evo u mom primeru će to biti kuhinja, primeni princip odozgo na dole. Prvo raspremi nered. Kreni od sudopere tako što suđe ili opereš i odmah odložiš na police ili ga staviš u mašinu za suđe. Zatim raspremi radne površine tako da njima ništa ne ostaje, osim kućnih aparata koje tu inače držiš. Ako ima stvari kojima nije mesto u kuhinji, samo ih odloži negde van kuhinje i raspremi kasnije. E sad se popni na merdevine ili stolicu pa prebriši gornji deo kuhinjskih elemenata i frižder odozgo, a zatim prebriši frontove. Onda prebriši ostale uspravne površine – šporet i frižider sa strane, mikrotalasnu. Nakon toga prebriši sve horizontalne površine – kuhinjske aparate koje držiš na radnoj ploči, kao i samu radnu ploču, ringle ili staklokeramičku ploču, i ako nisi ranije obriši sudoperu i česmu. Prebriši prozor, vrata, kvaku, utičnice i prekidač za svetlo. Isprazni kantu za đubre pa i nju operi. Na kraju usisaj i prebriši pod.

Druga metoda kaže da ne sređuješ celu sobu odjednom, nego je podeliš u oblasti pa sređuješ jednu po jednu oblast u prostoriji, gde bi ti trebalo oko 10-15 minuta po oblasti. Meni se ova metoda ne čini posebno efikasna, ali možda se nekome dopadne.

Treća metoda je čišćenje od 15 do 30 minuta dnevno, dakle po malo ali svaki dan. Ovde se ne misli na raspremanje nereda, podrazumeva se da morate da ga raspremaš, već baš na čišćenje. Dakle svaki dan čistiš po jednu prostoriju ali ne duže od pola sata. Varijacija na temu je da radne zadatke obavljaš po danima, ponedeljkom usisavanje, utorkom peglanje, sredom prašina, četvrtkom WC itd. Ovde je problem što za neke stvari treba više od pola sata 🙂

Meni je najprihvatljivije da se nered rasprema stalno, dakle svaki dan, idealno bi bilo da se ni ne pravi i da se sve stvari odlažu na svoje mesto, ali to nije realno za očekivati, posebno uz malu decu. Čišćenje obavljati po potrebi, ali bar jednom nedeljno. Plaćena ispomoć jednom u dve nedelje, žena sredi glavne stvari, plus još neke detalje (više o tome u tekstu XXXX).

Naravno, najvažnije je koliko ko hoće da mu kuća bude čista. Pod se može usisavati i svaki dan i jednom u 5 dana, sve zavisi koliko je neko opterećen prljavštinom ili koliko ima vremena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *