Prvi korak: POPIS

Nama ekonomistima je popis primarni korak za pravljenje preseka i za utvrđivanje početnog stanja. Tako i ti uradi, napravi presek trenutnog stanja u životu. Možeš zapisati rezultate. Koliko god ti bilo smešno, posluži se sledećim “alatom” i vidi kakvo je stanje. Pokušaj, nemoj odmah odbacivati ideju o alatima i metodima za unapređenje, jer iz sopstvenog iskustva tvrdim da neki od njih ipak rade. Na mene je ovaj ostavio utisak pa ga zato delim sa tobom. Ovo je model samoprocene, gde treba da oceniš pojedinačne aspekte svog života, ali imajući u vidu određena pitanja koja će ti pomoći da vidiš malo širu sliku.

Predlažem da se osvrneš na sledeće oblasti u životu i oceniš ih od 1 do 10: životni prostor, zdravlje i fizički izgled, stanje duha i društvene veze, karijera i finansije. Daću ti ispod pitanja na koja treba da odgovoriš pri ocenjivanju, garantujem ti da će te krajnji rezultat iznenaditi. Ako ti je lakše možeš dati ocenu kao odgovor na pojedinačna pitanja pa izračunati neku prosečnu ocenu, a možeš i otprilike da oceniš oblast nakon što porazmisliš o svojim odgovorima. Ako postoji neki aspekt koji nije pokriven pitanjima, slobodno ga dodaj. Ocena 10 ne bi trebalo da bude stanje savršenstva i izobilja, već nešto što je tebi realno dostupno, dakle nije ocena 10 vila od 1000 kvadrata i letovanje na Maldivima, već se drži svojih realnih želja i mogućnosti (osim ako si zaista toliko ambiciozna i vredna te stremiš isključivo ka najvišim ciljevima).

Lični primer: Ja recimo pristojno i normalno izgledam, ok sasvim, međutim uzevši u obzir sve aspekte ljudskog tela i brige o istom, dala sam sebi ocenu 5, jer ne vežbam i ne negujem se dovoljno, dok se sa druge strane dobro hranim i generalno sam zadovoljna na šta ličim. Svejedno, iznenadila me ta bezvezna petica, iako o svojoj spoljašnjosti nemam loše mišljenje.

Životni prostor: Gde se stan/kuća nalazi, da li ti lokacija odgovara? Da li živiš samostalno, u svom stanu ili sa roditeljima? Slažeš li se sa ukućanima? Da li je stan dovoljno velik? Da li su stvari razbacane ili sređene, živiš li u haosu? Da li imate previše stvari, da li vas “napadaju” razni predmeti iz fioka, ormara, sa polica, ispod kreveta? Da li ti je stan čist ili prljav, živiš li aljkavo? Da li je lepo sređen, po tvom ukusu, ili nije baš? Da li je stan spreman za renoviranje ili su potrebna samo manja poboljšanja? Imaš li svoj neki kutak, svoju sobu? I najvažnije, da li se osećaš prijatno u svom životnom prostoru, da li je taj stan tvoj topli dom?

Zdravlje i fizički izgled: Da li generalno lepo izgledaš? Imaš višak ili manjak kilograma? Kad si zadnji put izračunla BMI (indeks telesne mase, engl. Body Mass Index) i da li ti je veliko odstupanje od normale? Evo izračunaj ga sad i ovde. Da li imaš neki sebi svojstven stil oblačenja i da li si njime zadovoljna? Da li ti je sređena kosa? Nokti? Zubi? Kakva ti je koža? Da li se baviš sportom? Ako ne, da li bar šetaš svakodnevno? Povremeno? Ideš li redovno na lekarske preglede, npr. kod ginekologa, zubara? Da li ti je krvna slika u redu, da li to uopšte nekad proveravaš? Kako se hraniš? Jedeš li mnogo grickalica, brze hrane, industrijskih prerađevina, pekarskih proizvoda? Kako stojiš sa povrćem, da li jedeš bar salatu uz svaki obrok? Da li je tvoje telo zdravo i vitalno? Ili je kao deponija đubreta od loše hrane i loše odeće? Da li osećaš svoje telo kao čisto, sređeno, lepo, energično i zdravo?

Stanje duha i društvene veze: Koliko često se smeješ? Da li pak često plačeš? Jesi li optimistična i vesela osoba ili negativna i nervozna? Jesi li takva po prirodi ili od života? Imaš li svaki dan konflikte, što sa poznatima, što sa nepoznatim osobama? Da li te sve živo nervira? Koliko često se viđaš sa porodicom i roditeljima? A sa prijateljima? Da li provodiš dovoljno kvalitetnog vremena sa suprugom i decom? Igraš li se sa decom? Da li voliš svog partnera? Da li partner izvlači ono najbolje iz tebe ili podstiče tvoje loše strane, nervozu, strahove? Da li si uz njega bolja verzija sebe? Koliko imaš prijatelja energetskih vampira, a koliko onih kojima se raduješ? Koliko često uopšte izlaziš na kafu? A na koncert? Stigneš li nekad da pročitaš neku knjigu ili samo visiš na internetu i čitaš kojekakve budalaštine? Da li nekad pogledaš i neki dobar film, ili samo pratiš beskrajne epizode raznih serija? Ili još gore, buljiš u neki rijaliti? Imaš li hobi ili bilo kakvo interesovanje? Smatraš li sebe veselom i pozitivnom osobom sa kojom je predivno biti u društvu? Kad ostaneš sama sa sobom, osećaš li mir i sreću, kako zbog sebe, tako i zbog ljudi koji te okružuju? Voliš li sebe i svoje najbliže?

Posao i karijera: Da li se tvoj posao može nazvati karijerom uopšte? Da li ideš na posao zadovoljna i smirena ili od ranog jutra kreće nervoza u stomaku? Kakve su ti kolege i šef? Jesi li dobro tj. dovoljno plaćena? Odgovara li tvoja pozicija tvom stepenu obrazovanja? Da li se usavršavaš, ideš li na kurseve, da li čitaš dodatnu literaturu vezano za tvoje radno mesto? Da li si dobila povišicu ili unapređenje u prethodne 3 godine? Da li to zaslužuješ shodno svome znanju, radu i trudu, ne samo po godinama staža? Da li si nekad promenila posao ili si duže od 10 godina u istoj firmi? Jesi li o tom poslu maštala i da li uopšte postoji neki posao koji bi bio tvoj posao iz snova? Da li možeš pristojno da živiš od svoje plate? Možeš li da odeš na letovanje, zimovanje, ponekad na neki vikend sa porodicom, na ručak u restoran? Da li želiš bolji posao ili si zadovoljna sadašnjim?

Pogledaj svoje ocene, pretpostavljam da nisi očekivala ovakve brojke. To je dovoljno za početak. Predlažem da dan, dva sumiraš utiske, da razmisliš da li treba da se unaprediš, u kojoj oblasti želiš da se popraviš, šta te je dovelo do loših ocena.

Ali nemoj previše mozgati. Previše analiziranja je gubljenje vremena. To je tvoj život, verovatno si već svesna kad se i zašto se nešto desilo ili nije. Kad brzinski ustanoviš šta i kako i zašto, bolje odmah pređi na sledeći korak: Rastereti se, vrlo je važno da to pročitaš i učiniš pre nego što kreneš da praviš planove za dalje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *