KonMari: knjiga i metod

Verovatno si čula za Japanku Marie Kondo, koja je nadaleko postala poznata po svom pristupu čišćenju. Ja odavno znam za njenu tehniku slaganja garderobe, ali nije mi bilo poznato da je to posebna filozofija i pristup životu. Prošlog leta sam odlučila da dodatno rasteretim ormare i palo mi je na pamet da pokušam da složim garderobu po njenom sistemu. Odgledala sam par klipova na You Tube-u i krenula da čitam po forumima da vidim iskustva. Tek tada sam uvidela da Marie Kondo propagira poseban pristup posedovanju stvari, čišćenju, slaganju i skladištenju. Svi su oduševljeni, hvale njenu knjigu, kažu da je prepuna sjajnih saveta. Pitam Google-a za knjigu u Srbiji, kaže ima za oko 900,00 dinara. Čitajući dalje, “naložim” se na taj metod dovoljno da odem u Vulkan i kupim knjigu 🙂 Moje iskustvo sa likom i delom ove Japanke pročitajte dalje u tekstu…

Ko je Marie Kondo i šta ona zagovara

Marie Kondo je Japanka, guru čišćenja, kraljica urednosti. Postala je poznata po svom pristupu uređenju životnog prostora. Njen metod je postao poznat kao KonMari i zaludela je svet, da ne kažem obogatila se na tome. Sada živi u Americi i ima konsultantsku firmu koja daje savete za čišćenje, takođe ima gledanu seriju na Netflix-u, pogađaš, o čišćenju. Pošto sam pročitala i forume i članke na internetu, ali i knjigu, i na kraju i primenila njenu metodu, reći ću ti iskreno mišljenje o tome. Metoda me je privukla jer zagovara bacanje viška stvari i pojednostavljenje, a to je upravo ono čemu i ja težim. Poći ćemo prvo od pozitivnih utisaka.

Naime, polazi se od ideje da treba da posedujete samo stvari koje vas usrećuju, koje imaju, kako ona kaže, “spark of joy”. Isprva mi je ovo delovalo budalasto, ali sam posle shvatila da je ovde u pravu. Zašto bih imala i koristila neke stvari koje mi se ne dopadaju? Ako stalno kuvam u lepšoj šerpi a onu glupavu nikad ni ne skidam sa police, pa šta će mi onda uopšte ta glupava šerpa? Princip se odnosi na sve, na nameštaj, garderobu, kozmetiku, posteljinu, baš na sve. Ako nešto koristiš samo zato što to jednostavno imaš, npr. dobila si na poklon, a nervira te i ne sviđa ti se, pa šta će ti? Čuvaš neke uspomene koje ama baš nikad ne pogledaš, pa da li ti trebaju uopšte?

Dalje ona kaže da je potrebno jednom generalno srediti stan, a posle to treba “samo” održavati. To podrazumeva da za apsolutno svaki predmet morate naći odgovarajuće mesto i posle upotrebe ga vratiti na to mesto. Samo da razjasnim, KonMari ne govori o čišćenju kao ribanju, usisavanju, brisanju prašine, već o rasklanjanju nereda i organizaciji skladištenja stvari. Tako da je i ovde u pravu. Kada jednom raščistiš stan i ostaviš samo voljene stvari, treba da dobro organizuješ mesta za odlaganje. Kada svaka stvar ima svoje mesto, dodatni trud treba da uložiš u vraćanje predmeta tamo gde treba da stoji. Jeste, to smara u početku. Ali, ako se prebaciš na takav način razmišljanja ne možeš imati nered u kući. Recimo da bacaš garderobu na neku stolicu u spavaćoj sobi svaki dan, sve dok se stolica ne prevrne. To uvek izgleda užasno i aljkavo, da ne pominjemo da možda i smrdi. Garderoba ima svoje mesto u ormaru ili u korpi za prljav veš. Skloni jednostavno stolicu iz spavaće sobe i posveti odlaganju garderobe jedan minut više nego bacanju na stolicu. Jedan minut. Nereda nema.

Kako sam protiv konzumerizma i kupovine stvari samo da bi se imalo i kupovalo, ova metoda mi je odgovarala da još bolje sagledam šta je to što mi treba. Sada kada nešto kupujem prvo razmislim naravno da li mi to treba i koliko često mi treba, ali razmislim i gde će to da stoji i koliko će da me smara da ga vraćam na mesto. Slažem se da treba da imam samo stvari koje su mi potrebne, da su čak i neki predmeti koji predstavljaju uspomene nepotrebni. Ako baš želimo neke od njih da imamo i dalje, dovoljno je da se ograničimo na jednu kutiju. Isto se odnosi na neke poklone od dragih osoba koje ne koristimo a glupo nam da bacimo. Jednostavno, metoda te natera da se rešiš viškova stvari, jer što više nepotrebnog imaš, više vremena ti oduzima. Marie tvrdi da se sređivanjem životnog prostora uvodi i red u ostale sfere života, sa čim isto mogu da se složim, jer meni nered remeti kako misli tako i aktivnosti. Citat iz knjige: “Vaš pravi život počinje tek kad dovedete kuću u red.”

I, na kraju, slaganje garderobe: oduševljena sam! Ona kaže da garderobu treba da urolamo i stavimo da stoji vertikalno i samostalno, pogledaj klipove dole pa će ti biti jasnije. I mogu ti reći da je sve dosta preglednije i manje mesta zauzima. E sad, za ovakvo slaganje su najbolje fioke i police, a ja nemam toga dovoljno za sve nas, tako da sam samo dečiju garderobu ovako složila. Odeća od dečaka je sva stala u jednu veću fioku, tu ima preko 50 komada odeće. Jeste malo nagurano, i to je protivno KonMari metodi 🙂 Ali mi je tako sve stalo na jedno mesto. Ćerkine stvari su zauzele 2 police, umesto 4, npr. na jednoj polici je red pantalona i red majica dugih rukava. Ali najveći utisak je preglednost i lako izvlačenje stvari. Naravno, imaju oboje još nešto malo stvari na ofingerima kao što su duksevi i džemperi na kopčanje i haljine, ali dosta prostora sam uštedela slažući ovako. Slaganje stvari na ovaj način oduzima za nijansu više vremena nego standardno preklapanje pa odlaganje na gomilu, ali nije strašno. Pogledaj na slikama kako to sad izgleda u našim dečijim ormarima, nažalost nemam slike od pre da uporediš.

Bebeće stvari skoro sve u jednoj fioci 🙂 Levo su bodiji i majice dugih rukava, poprečno duksevi, pa u sredini gornji delovi sa kratkim rukavima, i desno donji delovi

Deo ćerkine garderobe, na donjoj polici su iza pantalone a ispred majice dugih rukava, na gornjoj polici su u tom trenutku bile samo stvari “za po kući”
A ovako je kod moje drugarice, gore su joj majice, dole veš

 

 

 

 

E sad da se osvrnem na ono što mi se ne dopada ili nisam u potpunosti primenila.

Kod pomenutog slaganja garderobe, očigledno nisam stavila stvari da stoje samostalno jer bi mi trebalo dosta više mesta, dakle moje stvari su malo sabijene.

Marie Kondo zastupa filozofiju “odnosa sa stvarima”. To znači da ona uvažava svoje stvari i ono što su one učinile za nju. Kaže da se, kad se vrati kući i izuje se, zahvaljuje svojim cipelama što su je lepo služile taj dan. Ja, ipak, ne mogu da zamislim sebe da razgovaram sa predmetima 🙂 Takođe, da bi osetila “spark of joy” ona smatra da je neophodno uzeti svaki predmet u ruke, ja to takođe nisam radila jer kad nešto pogledam znam dal’ ga volEm ili ne.

Pri objašnjavanju kako je razvila soj metod, Marie opisuje svoju opsednutost čišćenjem, slaganjem i bacanjem. Navodi da je sve počelo još kad je imala 5 godina i da su joj omiljena literatura tada bili časopisi za domaćice. Zatim, svoj tinejdžerski period je podredila opsesivnom spremanju svoje sobe, da bi prešla i na stvari ostalih članova porodice. I tako je mozgala i mozgala, slagala i preslagivala, i sa 19 godina osmislila KonMari metod. Pre svega, ne znam da li da poverujem u sve što priča. Onda, ako i poverujem, ne mogu da se ne zapitam da li je ona baš “u vinklu”. Sve u svemu, ta priča o nastanku metoda i njenoj želji za redom mi se ne dopada.

Na kraju, ne dopada mi se ni sama knjiga, nisam je čak ni pročitala do kraja. Knjiga je kvalitetna u smislu izdanja, tvrde korice, lepa slova 🙂 Lagano je napisana i vreme čitanja se može meriti u satima. Međutim, ja sam je razvlačila danima i na kraju je nisam ni dovršila. Osim što opisuje svoju opsesiju, ima i neke klasične prodajne floskule za šire narodne mase. Ok, opisuje svoj metod i pristup sasvim razumljivo, i ako apstrahujete nepotrebne informacije, možete se lepo upoznati sa metodom i započeti proces preobraženja, jer sama metoda je ok i propagira jednostavnost i urednost. Međutim, za to ti ne treba knjiga, možeš malo detaljnije pročitati na netu sve što treba da znaš.

Koraci za sprovođenje KonMari metoda

I na kraju, predstaviću ti KonMari metod, ukoliko želiš da ga primeniš u svom domu i životu.

Za razliku od ostalih stručnjaka za čišćenje koji propagiraju bacanje malo po malo, sređivanje po fazama ili po prostorijama, Marie kaže da sređujete prema vrstama predmeta. I to po njenoj podeli i redosledu, a to je: odeća, knjige, papiri, komono (razni sitni predmeti), predmeti sentimentalne vrednosti. Takođe, ona kaže da se raspremanje vrši tako što se svi predmeti iz jedne vrste stave na jednu gomilu, nema malo po malo. Na primeru odeće prikazaćemo primenu metode.

Faze su sledeće:

  1. Sva odeća na jednu gomilu – treba da izvučeš sve iz ormara i cipelarnika, ali i iz podruma i ostalih skladišta gde odeća čeke neke bolje dane. Samo na gomili možeš videti šta sve zaista poseduješ.
  2. Odbacivanje nepotrebnog – uzimaš jedan po jedan komad u ruke, proceniš da li osećaš radost ili ne, na bazi toga ostavljaš ili odbacuješ. Kada odbaciš predmet, potrebno je da mu se zahvališ što ti je služio i što je ispunio svoju svrhu. Kad si oko nekog predmeta neodlučna, upravo o ovome treba da razmisliš: da li taj predmet ima sa tobom zajedničku budućnost, ili je ispunio svoju svrhu, iako ti je i dalje drag? Marie kaže da predmete koje ne koristimo treba da pustimo iz svog zatvora i ustupimo nekome drugome kome će doneti radost. Treba imati u vidu da Marie zabranjuje “odeću za po kući” ili “posteljinu za goste”, dakle stvari treba da služe nama i da su nam uvek lepe i korisne. “Ono što nosite po kući utiče na sliku koju imate o sebi.”
  3. Bacanje ili poklanjanje odbačenog
  4. Odlaganje onog što si zadržala – potrebno je odrediti mesto odlaganja za apsolutno sve. Ako ovo ne uradite, nećete moći da održavate dom urednim. Težite jednostavnosti u odlaganju, ista vrsta predmeta treba da se odloži na isto mesto, isto tako treba razgraničiti mesta za odlaganje po osobama, tj. ne mešati ormare. Ne treba da biraš mesta za odlaganje samo po praktičnosti i da sve bude nadohvat ruke, već sve ide na jedno mesto, znači sva garderoba u ormar, a ne da npr. veš staviš u kupatilo jer se tamo kupaš. Dalje, stvari se odlažu uspravno i samostalno, a ne na gomilu. “Ako otvorite moj frižider, naći ćete šargarepe kako stoje uspravno u pregradi za flaše za vino na vratima.” Kada je jednostavnost odlaganja u pitanju, Marie kaže da ti nikakvi specijalni elementi za odlaganje ne trebaju, tipa pokretne pregrade, metalne šipke koje se kače na vrata, dodatni klizači i stalaže. Ona propagira upotrebu praznih kutija za cipele u tu svrhu, čak i poklopac od kutije može da se iskoristi kao npr. podmetač za ulja u kuhinji. Svakako, zagovara korišćenje četvrtastih, a ne okruglih ili srcastih kutija za odlaganje.
  5. Uvek vraćajte stvari na mesto – kad se vratite kući cipele odmah ostavite u cipelarnik, odeću u ormar ili korpu za prljav veš. Kad se okupate, gel za tuširanje i šampon ostavite na mesto, a ne da imate 10 bočica oko kade. Ne ostavljajte suđe u sudoperi, ali ni sunđer i tečnost za pranje sudova, sve treba skloniti. So, biber, začini – stoje na polici, a ne pored šporeta. Nemoj imati neraspakovane stvari sa etiketama, odmah ih raspakuj i skloni.
  6. Cenite ono što imate – kad odlažeš stvari nakon uoptrebe, treba da pokušaš da izgovoriš: hvala ti što si mi ulepšao dan ili tome slično. Marie kaže da kad brinete o svojim stvarima i odnosite se prema njima sa poštovanjem, one duže traju.
  7. Kroz pospremanje upoznajete sebe – kroz odbacivanje nepotrebnog i zadržavanje predmeta koji nam donose radost, upoznajemo sebe i shvatamo šta nam je zaista važno i šta nas usrećuje. Marie tvrdi da pospremanje može da utiče na ostale oblasti života, jer nam suočavanje sa predmetima nekad predstavlja suočavanje sa samim sobom, sa svojim manama i izgovorima. Na kraju krajeva, “kada se okružite stvarima koje donose radost i vi ste srećni.”

Ovo je ukratko njena metoda. Meni se lično ne dopada baš sve, ali mogu reći da mi je suštinski jasna i bliska. Kako bih ti približila još malo ovu metodu, stavila sam u slike ispod jednu stranicu iz knjige gde ona piše o zahvalnosti (koju recimo ne mogu ni da zamislim da primenim, ali možda se nekom dopadne), kao i sadržaj knjige, gde iz podnaslova možeš naslutiti o čemu se radi i koji su koraci.

Da li si razmišljala o promeni koncepta posedovanja i odlaganja stvari? Kako ti se dopada KonMari metoda?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *