Briga o sebi

Da li brineš o sebi? Šta to uopšte znači? Da li ti posvećivanje sebi zvuči sebično jer to znači da si uskratila muža i decu za svoje prisustvo?

Briga o sebi znači da posvećujemo neko vreme najvažnijoj osobi u svom životu. I najvažnijoj osobi u životu naših roditelja. I najvažnijoj osobi u životu naše dece. I vrlo važnoj osobi u životu našeg partnera, pa i naših prijatelja. Svima njima si ti vrlo važna. Vole te. Žele tvoje prisustvo. Žele tvoj osmeh i tople reči, srećne oči. Da bi bila dobra njima, moraš biti dobra i sebi. Nemoj misliti da je to sebično, jer uopšte nije. Svakome je potrebno malo mira i samoće, neko vreme da posveti svojim željama i potrebama. Žene se razlikuju, pa će nekoj trebati samoća da sluša muziku i čita knjigu, nekoj da ode na sport ili u pozorište, na masažu ili tretman lica. Nebitno je šta činiš za sebe, čini šta god te usrećuje i ispunjava. Ali treba da nađeš vreme za to. Takođe, nauči da kažeš NE, nauči da postaviš granicu, ne dozvoli da se osećaš nesigurno i ugroženo. Ne moraš svima sve dati, možda njima to ni ne treba toliko, koliko bi tebe koštalo. Razmisli o tome, nema potrebe da se rasplineš na sve strane. Razmisli da li si pojedine obaveze sama sebi nametnula misleći da to drugima treba. Ajde na plastičnom primeru porodice, da li mislis da je deci važnije da svaki dan imaju drugo jelo za ručak i umornu mamu ili da 2 dana za redom jedu isto a da mama posveti pola sata sebi? Da li ti to deluje sebično?

Stalno nas savetuju da moramo da brinemo o sebi, o svom izgledu, o svom intelektu i mentalnom stanju. Te nađi 10 minuta ujutru i uveče za negu lica i tela (što bi rekle blogerke za jutarnju i večernju rutinu, presmešno mi je ovo), te ne budi glupa pa pročitaj bar jednu knjigu nedeljno, te ne preskači depilaciju i hidrataciju, obavezno vežbaj, ako ne u teretani, onda kod kuće, ustani ranije, doručkuj na miru, malo vežbaj, malo meditiraj(?!), pa se istuširaj, našminkaj i doteraj za posao, tek onda budi ostale članove porodice. Dakle, ustani u 5 ujutru 🙂 Ili misle da dan traje 36 sati?

Nije svima nama važno da budemo i lepe i doterane i načitane i kulturno uzdignute. Nađi ono što tebe ispunjava, posveti se tome. Ne, ne možemo uvek naći 2 sata dnevno da sve ovo gore uradimo za sebe, ali možemo naći 20ak minuta da uradimo ono što nas čini srećnima, možemo ponekad izaći na kafu sa drugaricama ili u bioskop. Poenta brige o sebi je da se ne zapustiš u smislu da nestaneš i izgubiš se među obavezama, rastrzana i nervozna. Poenta je da se osećaš lepo i ispunjeno, jer samo takva ulepšavaš svoj život i život ljudima oko sebe. Nikome ne trebaš nadrndana, smrknuta, uvek zabrinuta, mislim tvoji bližnji će te verovatno i takvu voleti, ali im neće uvek biti sa tobom lepo. Neće ni tebi sa tobom biti lepo.

Zameni neku obavezu za vreme za sebe, rastereti svoj raspored, oslobodi svoje vreme. Život je samo jedan, provedi ga srećno, budi srećna, usrećuj druge. U principu, vrlo je jednostavno, nemoj sebe izgubiti iz vida. I to je to.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *