Kursevi kod kuće: budi online i u učenju

Više ne moraš ići na kurs negde u neku učionicu. Ne moraš uklapati termine kursa u svoj raspored, već ga možeš pohađati kad tebi odgovara. Npr. kad deca spavaju ili dok kuvaš ručak. Možeš prekinuti na pola pa nastaviti kasnije, isto kao što gledaš film otkad si postala mama 🙂 Ne zaboravi na seminare, mislim webinare…da, ni seminari nisu kao što su nekad bili, i to ti je sad online 🙂 Ah da, pa tu su i razni tutorijali, pa možeš gledati kako se pravi… pa bilo šta!

Mana kod online kurseva je da nađeš vreme za bavljenje istim, jer uvek će biti nešto preče. Ali, sve je stvar organizacije pa ako zaista želiš da naučiš nešto naći ćeš valjda i to vreme.

Ponuda obuka na Internetu je neverovatna, sve se može naučiti, bukvalno sve, od kuvanja i heklanja, preko stranih jezika, programskih jezika, do investicionih finansija. Tu su i kursevi koji oplemenjuju duh, poput reikija, joge, raznih life coach akademija. Takođe, ako imaš neku stručnu oblast koju želiš da naučiš bolje, ili treba da polažeš stručni ispit, proguglaj malo, verovatno postoji kurs baš za to. Postoji velik broj besplatnih kurseva ili kurseva po dosta niskim cenama od 10-20 evra.

Za tutorijale je neprevaziđen You Tube. Kako se pravi, kuva, sprema, radi, šminka, popravlja…sve imaš tamo. 

Imaš i interaktivne kurseve sa sve instruktorima, uglavnom se odvijaju preko Skype-a.

Najpoznatija domaća platforma, je Krojačeva škola. Kategorije koje pokrivaju su web dizajn, programiranje, poslovni i marketing kursevi, kao i kursevi za životni stil. Imaju i odeljak za besplatne kurseve pa obavezno pogledaj, mada ovi koje sam ja pogledala nisu fantastični, nadam se da su plaćeni kursevi bolji.

Zatim, tu je i Kampster. Kod njih sam uzimala samo besplatne kurseve i nisu nešto sjajni, ali može se naučiti poneka sitnica i džabe su, pa što da ne. Ne preskačem da pomenem ni Virtuelnu učionicu, ali nisam isprobala…

Na srpskom, imaš i kurseve na Samosedu.com, kao i na ATC.rs, ali su iz IT oblasti, pa koga zanima…

Ako znaš engleski jezik ponuda je za tebe daleko veća.

Po mom mišljenju, najbolja platforma za kurseve je Udemy. Tu nema šta nema od kurseva, često su na popustu i koštaju 10-20 dolara. Puna cena kurseva je navodno i po 200 dolara, ali ja nijedan nisam kupila po punoj ceni. Elem, uzimali smo i muž i ja neke kurseve, ali stručne pa ih neću navoditi jer ti nisu od koristi. Reći ću samo da je muž spremao neki stručni ispit iz oblasti IT Security i kupio kursić na Udemy da malo dodatno provežba. “Kursić” je sadržao tonu video lekcija, sjajna objašnjenja, sve ispričano na razumljivom engleskom. Bolje nego zvaničan materijal za spremanje ispita 🙂 Ja sam uzela jedan kurs iz excela i to mogu podeliti sa vama jer mnogi koriste excel u poslu. Dakle, kursevi na Udemy sajtu su vrlo lagani za korišćenje i dosta se baziraju na video lekcijama. Biraj one sa dosta pozitivnih komentara i ocena. Za svaki kurs imaš sadržaj i kratki preview. Uglavnom se dobijaju neki sertifikati, za koje stvarno ne znam koliko su značajni i prihvatljivi.

Microsoft Excel from Beginner to Advanced by Kyle Pew

Druga svetski poznata platforma je Coursera. Nisam je koristila ali sam nailazila na dobre preporuke na netu. Mislim da pokriva sve moguće oblasti 🙂

Za učenje stranih jezika, najpoznatiji je Duolingo.

Nekadašnja svaštara Lynda.com je sada LinkedIn Learning. Svejedno, ima tu i tutorijala i kurseva i rada sa instruktorima, baci pogled.

Profesori sa prestižnih američkih fakulteta kao što su Prinston, Jejel, Harvard itd. su podelili svoja znanja kroz kurseve na Classcentral.com. Neku kursevi se plaćaju, neki ne, takođe neki imaju sertifikate a neki nemaju. Takođe pogledaj šta ima na Alison.com, Khanacademy.org ili na EDX.org.

Ako te zanima IT oblast, izvoli sajtove sa dosta kurseva koji su interaktivni: Codecademy ili Freecodecamp.

Šta god da te zanima a ne znaš kako da naučiš, potraži tutorija ili kurs, makar to bilo krojenje jastučnica i šivenje na mašini, kuvanje poširanog jajeta ili kompleksne poslovne analize. Sada nam je zaista sve dostupno i ne možeš reći da nemaš načina da saznaješ i učiš – ako to uopšte želiš.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *